Winora / Haibike történelem

A napjainkban jól csengő Haibike és Winora márkák, de maga a WINORA cégcsoport létezése is a kerékpárok iránti rajongásnak köszönhető.
1921-ben Engelbert Wiener kerékpárversenyző Schweinfurtban megalapítja az E. Wiener kiskereskedelmi vállalatot azzal a céllal, hogy egyedi kerékpárokat gyártson és értékesítsen. 35 évvel később unokája, Bernd Seuffert (Susanne Puello édesapja) veszi át az addigra már sikeres márkát és gyárat, ahol 1963-tól már futószalagon készülnek a bicajok. Nem sokkal az ezredforduló előtt, 1997-ben dédunokája, Susanne Puello ül a cég vezérigazgatói székébe, és a vállalatot egyesíti a Derby Cycle Corporation-nel. Négy év múlva a Winora már a holland Accell Group leányvállalata. 2009-ben az ebike úttörője, a WINORA piacra dobja ikonikus modelljét, az urban town:exp-et…

1996 – Susanne és Felix Puello a németországi Schweinfurtban létrehozzák a Haibike márkát.

1999 – a Haibike piacra dobja első 4 forgáspontos felfüggesztéssel szerelt összteleszkópos modelljét, a Hai End-et.

2001 – a Haibike útjára bocsátja első amatőr MTB csapatát G. Burghardt irányításával.

2002 – a Haibike bemutatja a 7 bar-os himbarendszert.

2005 – a Haibike bevezeti a “CUSTOM MADE” modulrendszerű dizájnt a mountain bike és országúti kerékpároknál.

2005 – megkezdődik a Karbon Forradalom:
Az első karbonvázas, összteleszkópos cross-country MTB, új felfüggesztési rendszerrel.

2008 – Megalakul a Central Haibike Pro Team, Elisabeth Brandau elnyeri a német bajnoki címet a maraton szakágban.

2009 – a Karbon Forradalom folytatódik a mesés trióval: Sleek / Greed / Affair.
A karbonbringák azonnal döntögetni kezdik a rekordokat valamennyi teszten…

2010 – A Haibike piacra dobja a világ első elektromos mountain bike-ját XDURO néven, és ezzel referenciává válik a sportos e-mobilitás világában.

2010 – „A nemzetközi helyzet egyre fokozódik”:
a Haibike Heet modellje csatlakozik a nagy hármashoz mint a legkönnyebb all-mountain vázas gép. Megjelenik a piacon az első aluvázas 29er, a Big Curve. A Haibike lerántja a leplet az eQ-ról, mely az első valóban érett e-MTB, és egyben az egyetlen modell, illetve gyártó (Haibike) a világon, aki az elektromos Bosch motort a vázba integrálja!

2011 – A bestseller Sinus és ebike-portfóliójának bevezetése

2011 – Január elsejétől a profi MTB-csapat felveszi a Sabine Spitz – Haibike Pro Team nevet. A három hölgy a londoni olimpiára készül: a világbajnok Sabine Spitz – a cseh bajnok Tereza Huriková – és az EB-ezüstérmes svájci Kathrin Stirnemann.

2012 – Magyarország – A teljes szezont Haibike karbonvázas mtb-gépek nyergében versenyezhetik végig a Bringabanda és a X2S Haibike Team csapatok kiemelt tagjai… Az első arany- és ezüstérmek már áprilisban, az első versenyeken megszülettek! Gratulálunk!

2013 – Megjelenik a világ első elektromos országúti kerékpárja, a HAIBIKE XDURO RACE.

2014 – A Haibike betör az USA piacára, és az XDuro FS egyből elnyeri az „Az év ebike-ja” címet. A díjat nem más, mint a mountain bike királya, Gary Fisher adja át.

2016 – Winora Csoport digitális stratégia 3.0 – Think connected! A Haibike az eMTB-knél bevezeti az eConnect-et, ezzel megnyitja a kaput az új digitális korszak előtt, és ismét utat mutat, ezúttal az okos ePerformance kerékpárok számára.

2018 – Sam Pilgrim, a Haibike új arca – Immár Sam Pilgrim, a brit freeride világbajnok is az XDURO nyergében definiálja újra az elektromos mtb-k határait. Testre szabott Haibike Jump Bike-jával ott lesz idén is az FMB World Tour futamain. A közösségi médiában adrenalinbomba videóiban több mint 500.000 követőjének mutatja meg, mire képes Haibike ebike-ja nyergében.